DEMİRCİ'NİN 'DOĞAL REÇETESİ, TESCİLLİ MEYVEDE HASAT BAŞLADI

DEMİRCİ'NİN 'DOĞAL REÇETESİ, TESCİLLİ MEYVEDE HASAT BAŞLADI

Demirci

      Demirci HALIKENT-
    İlçemize 1886 yılında Mora Yarımadası’ndan getirilerek dikilen ve coğrafi işaret tescili olan 138 yıllık 'Figani Efendi Eriği'nde hasat maratonu başladı.
    Kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen ve şifa deposu olarak bilinen erikte, 12 bin ağaçtan 220 ton rekolte hedefleniyor.
    ilçemizin mikroklima iklimine uyum sağlayan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenen Figani Efendi eriğinde sezonun ilk ürünleri toplanmaya başladı.
    Ağustos ayı sonundan eylül sonuna kadar devam eden toplama sürecinde, ilçedeki üreticiler hummalı bir çalışma yürütüyor.
    Yörede 'doğal reçete' olarak nitelendirilen meyve; taze tüketiminin yanı sıra yıkanıp güneşte kurutularak da Türkiye'nin dört bir yanı na pazarlanıyor.
“BAŞKA BÖLGEDE YETİŞMİYOR”
    İlçede yarım asırdır üreticilik yapan Ramazan AKIN, meyvenin bölgeye özgü olduğunu belirterek, "Bu erik tamamen Demirci’ye özel. Ankara, Manisa ve çevre ilçelere hem yaş hem kuru olarak gönderiyoruz. Başka bölgelere denemeleri için fidan verdiğim oldu, ancak buradaki verim ve lezzet yakalanamadı. Önce yeşil ve taze halini topluyoruz, kalan kıs mı ise yıkayıp kurutarak satışa hazırlıyoruz. Sindirim ve bağırsak rahatsızlığı olanlar özellikle bu eriği arıyor" dedi.
'12 BİN AĞAÇTAN 220 TON REKOLTE'
    Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk ŞEN-YURT ise kapama bahçe modelinin yaygınlaştığını vurgulayarak, "Demirci’de Figani Efendi eriği üretiminde kapama bahçe modeli son yıllarda artmaya başladı. İlçemizde 12 bin ağaçla yılda 220 ton Figani Efendi eriği üretilmektedir" diye konuştu.

'İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DEN YOĞUN TALEP VAR'
    Emekli olduktan sonra 5 dönümlük arazisinde üretime başlayan Şerif TOPUZ ise çocukluğundan beri bildiği bu ata mirasını yaşatmaktan gurur duyduğunu ifade etti.

    Şerif TOPUZ; "Çocukluğumuzda kabız olduğumuzda kuru Figani Efendi eriği verirlerdi. Bu erik bağırsakları temizler, rahatlatır. Tarlamda 20 ağaçla üretim yapıyorum. Üretimde hiçbir ilaç yok. Ağustos ayında olgunlaşanları yavaş yavaş toplar, güneşte kuruturuz. İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir’den isteyenlere kargo ile gönderiyoruz" dedi.

* Cengizhan ERDEM



09.09.2026

07.09.2026

02.09.2026

31.08.2026

26.08.2026

24.08.2026

19.08.2026

17.08.2026

12.08.2026

10.08.2026

05.08.2026

03.08.2026

Manisa

09.09.2026

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:31
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:42
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54
Güneşli
33.1°

YAZARLAR