Uzman Dr. Umut OTLU


TRAFİKTE İLK YARDIM


Her yıl mayıs ayının ilk haftası trafik güvenliği ve ilk yardım konularında farkındalığı artırmak amacıyla Trafik ve İlkyardım Haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

 

               İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır. Trafik kazalarında ilk yardım uygulamaları hayat kurtarır. Ancak trafik kazası önceden tahmin edilen bir durum değildir. Siz aracınızı ne kadar güvenli bir şekilde kullansanız da bazı dikkatsiz sürücüler, küçük ya da ciddi sonuçlarla trafik kazalarına neden olabiliyor.

 

               İlk yardımın doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Yanlış uygulamalarla bazı yaralıların hayatını kaybetmesine veya sakatlanmasına yol açabilirsiniz. Toplumda trafik bilincinin yaratılması, ilk yardım öneminin kavranması açısından üzerinde durulması gereken unsurlar şu şekilde ele alınabilir:

               Kaza Yerinin Güvenliğini Sağlayın

               Bir trafik kazası söz konusu olduğunda en önemli şey ortam güvenliğidir. Kaza mahallinin güvenli ve erişilebilir olduğundan emin olun, sonra diğer yaralılara yardım etmeye başlayın.

 

               Yeni kazalara neden olmamak için hemen yola reflektörlü işaretlemelerinizi koyun. Bu, yaralılara yardım etmeden önce hem kendi güvenliğinizi sağlamak hem de olası ikincil kazaları önlemek adına önemlidir. Gelen trafiği uyarmak başka olası kazaları ve can kayıplarını önler.

 

               Dökülen yakıt veya başka yangın tehlikeleri olabileceğinden, aracın kontağını kapatın.

 

               Yaralıyı değerlendirin

               Yaralıları sakinleştirin. Acil yardıma ihtiyacı olan kişinin yanına gidin ve bilincini kontrol edin.                                   Kalabalığı organize edin veya uzaklaştırın

               Yaralı sayısı fazlaysa çevreden yaralılara yardımcı olmaları için birkaç kişiyi organize edin.                    Gereksiz kalabalığı uzaklaştırın.

               Güvenli yere taşıyın.

               Bir trafik kazasında kafa travması veya omurilik yaralanması beklenir. Ancak mağdurun dikkatsiz bir şekilde taşınmasının daha fazla yaralanmaya neden olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle kaza mahallinde bulunanlardan, kazazedeyi çok dikkatli bir şekilde daha güvenli bir alana taşımalarını isteyin.

               Yaralılarda kanama varsa, temiz bez temin edin ve yara bölgelerinde tampon uygulaması yapın.

               112’ye bildirin

               Ülkemizde tüm acil numaralar 112 (bir-bir-iki) acil çağrı hattında birleşmiştir. 

               Bu nedenle doğrudan 112’yi arayın. Kaza yerini, yaralı sayısını ve diğer istenen bilgileri aktarın.

               Sağlık ekipleri kaza yerine gelene kadar; hasta bilgilerini öğrenin. 

               İlk yardım bilginiz yoksa suni teneffüs, kalp masajı gibi hayati eylemlerde bulunmayın.

               En kısa zamanda bu gibi durumlarda hayat kurtaran ilk yardım müdahalelerini öğrenin.

 

               Kazazedeyi Sıcak Tutun

               Kazadan sonra kazazedeler şok nedeniyle aşırı üşüyebilir. Bu nedenle kazazedeyi sıcak tutmak, kazazedenin hayatta kalması için çok önemlidir. Bir ceket, kazak veya olay yerinde bulabileceğiniz diğer malzemelerle kazazedenin vücut ısısını korumaya çalışın.

               CINIZ OLMADAN ÖNCE İLKYARDIM ÖĞRENİN!

YAZARLAR