Mustafa KAYA


SEÇİM, BAYRAM VE İRAN...


                   Ramazan ayıydı, seçim sathı mahali idi (bu kelime göbeği ile ilgili açıklamada bulunmuştum, ayrıca bu kelime göbeğini kullanmak hoşuma da gidiyor) ve Ramazan bayramıydı geldi günler, geçti günler, aylar... Gazze gündemimizde kalacak her zaman. İnsanlığın gündeminde kalacak. Hafızamızda,  hatıratımızda Gazze ve Doğu Türkistan ve dünyadaki mazlum Müslümanlar hep olacak. Bir yanımız dünya meşgalesi ve bir yanımız mutlaka, bunlar olacak.

                İsrail - İran gerilimi... Şimdilik tiyatro... Birisi yeryüzünden silinse, diğeri varlık sebebini yitirecek. Abarttım biraz ama şu anki tablo buna yakındır. Her ne kadar İran kadim bir medeniyetin beşiği bir ülke olsa da, son 30 - 40 yıldır kendini İsrail'in düşmanlığına adamış ve o düşmanlıkla devletinin egemenliğini sağlamaya çalışan ve bu ideolojisini coğrafyamıza dikte etmeye çalışan bir devlet olmaktan çıkamıyor. Şii ideolojisini Müslüman kardeşliğinden bağımsız düşünen ve hatta nerede ise tüm Sünni camiayı Müslüman kabul etmeyecek derecede bağnaz, sapkın bir ideoloji görünümünde. İsrail'in siyonistliği ne ise bana göre İran da Şiilik üzerinden yayılmacılık anlayışını aynı şekilde yürütmek istiyor. Ama biz bu İran’daki - halktan kopuk-İslam ve İslam kardeşliği anlayışının aksine, var olan gerilimde, İran'ın tarafında dua ederiz, bu da ayrı konu... Hatta bu konuda bir örnek olsun diye: 1998  dünya kupasında İran - Amerika karşılaşmış tüm dünya Müslümanları İran'ı tutmuş ve galibiyetine sevinmiştik. Sonuç: Filistin Özgür bir devlet olsun ve Kudüs Filistin'in başkenti olsun. Bizim dileğimiz ve duamız budur.

               Bazen yazılarımızın nerede ve kimler tarafından okunduğunu bilemiyoruz. Memleketin yarısının ülkenin değişik memleketlerinde olduğu malumunuz. Bayram ziyaretine gelenlerden birisi ile bir yerde karşılaştık. Bizi okuduğunu söyleyince sevindim açıkçası. Genelde yarı şaka yarı ciddi eleştiriler alsak da bizi utandıran övgüler de almıyor değiliz. Bu onlardan biri idi.  Yazılarımız vesilesi ile birileri ile tanışmak veya muhatap olmak bizi memnun ediyor. Eskilerin deyimi ile şerefyab ( onore) oluyorum. Okumak kolay benim için ama yazmak zor gerçekten. Okunduktan sonra eleştirilsek bile yazmak daha iyi geliyor insana.

               Geçen gün bir okur arkadaş (deyim yerinde ise) son yazında siyaset yapmışsın dedi, çatmak babından bana. Ben de iyi okumamışsın dedim. Siyaset değil siyasi analiz yaptım dedim. Gerçekten de yerel seçimler ile ilgili genel bir analiz yapmıştım. Hatta mümkün mertebe yorumlarımı kısarak ve kısıtlayarak yazmıştım. Neme lazım. Dostu üzmek de var sonunda, düşmanı sevindirmek de.. Demirci'deki seçimlerde yenilen taraftaki bir kişi de, "Demirci özelinde de değer lendirme yapacaktın, bekliyoruz." dedi. Hatta biraz konuşturarak almak istedi, hemen oracıkta, ağzımdan. Ben de bu hafta yazayım ama genel olsun dedim. Hadi buyurun!

               Demirci öyle benzemez her yere. Sevdi mi tam sever. Sevmedi mi, neresi ile kuş tutarsa tutsun, sevmez adamı. Adam dedi isek lafın gelişi. İdeolojiyi, anlayışı, felsefeyi veya partiyi... Bunların hepsinden bahsediyorum. Özellikle yaşı 60'ın üstündekiler geçmişi ve geleceği iyi harmanlar. Ne geçmiştekini unutur ne de gelecekten umudunu kesmek ister. Demirci'de bu seçimde de iktidarın adayına bu gözle bakıldı kanımca. İktidarın yıllardır Demirci insanına sağladığı faydayı silip atmadı bizim insanımız. Aynı zamanda yeni başkanın vaatlerine de kulak tıkamak istemedi %50 'nin üstündeki vatandaşımız. Dolayısı ile Demirci seçmeninin vefası ve umudu %56 ile Sayın Erkan Kara'ya en az 5 yıllığına ilçemizi belediye başkanı olarak yönetme hakkını verdi.

               Bu arada daha önceki seçimlerdeki rakipler arası partisel ağırlıklı rekabet 99 seçimleri veya önceki seçimlerdeki  gibi değildi bu seçimde, bana göre. Yanlış anlaşılmasın! Kişiler arası rekabetten bahsetmiyorum. Sağ cenahtaki birliktelik zaten Demirci’nin % 80’ini hatta %85'ini oluşturduğundan fazlaca parçalanması gerekiyor ki sürpriz sonuçlar çıkabilsin. Bağımsız adayın iyi oy alabilmesi de Demirci de zor olduğundan, bölünmüşlük yok denecek kadar azdı 2024 yerel seçimlerinde Demirci’de. Denenmişi denemek de istemeyince Demirci halkı, sonuç açık bir galibiyete döndü.

                Daha ayrıntısına girmeye gerek yok. İlçe olarak her şeyi geride bırakalım. Muhtardı, belediye başkanı idi vesaire vesaire. Seçim bitti. Sırada iş var, aş var. Yolumuz uzun. Yapacağımız çok şey var. Erkan Kara başkan ile avantajlı bir süreç yaşayacağımızı umuyoruz. Biz isteyeceğiz, başkan ve ekibi gerçekleştirmek için gayret sarf edecek. Allah yardımcıları olsun, biz de duacıları olalım.

               Başka bir günde başka bir gündem ile buluşmak üzere... 

               Sağlıcakla kalın...

YAZARLAR