Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Tarih: 23.04.2025 20:17

Sağlıklı Mutfak Alışverişi Nasıl Yapılır ?

Facebook Twitter Linked-in

Sağlıklı beslenme, doğru alışveriş ile başlar. Sağlıklı yiyecek alışverişi için çalışmalar henüz alışverişe gitmeden başlamalıdır. Öncelikle evinizde neler olup olmadığını, haftalık hangi yemekleri pişirmek istediğinizi, mevsimin sebze ve meyvelerin neler olduğunu iyice inceleyerek alıverişe hazırlanmalısınız. Bu bilgiler ışığında kendinize bir alışveriş listesi yapabilir ve nereden başlayacağınızı çok daha kolay bir şekilde kestirebilirsiniz.

Sağlıklı yiyecek alışverişi için listede hangi besinlerin yer alacağına örnek verecek olursak: İlk olarak mevsiminde taze sebze ve meyvelerden mutlaka satın almalısınız. Listenizde bitkisel ve hayvansal protein kaynaklarına yer vermelisiniz. Bunun için bakliyatları, yumurta et ve süt ürünlerini listeye ekleyebiliriz. Ayrıca vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineraller ve yağlar için kuru yemiş, tohumlar, baharatlar, sağlıklı yağlar da (zeytinyağı, avokado gibi) listelere eklenmeli.

Sağlıklı Mutfak Alışverişi 
İçin İpuçları
• İlk olarak mümkün olduğunca işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Örneğin soyulmuş ve haşlanmış bir pancar almak yerine taze ve mümkünse üzerinde yaprakları olan pancarları tercih etmelisiniz keza yıkanmış ve temizlenmiş sebze meyveler yerine herhangi bir işlem görmemiş ve mümkünse organik olan taze sebze meyveleri satın almalısınız.

• Sağlıklı yiyecek alışverişi yaparken gıdaların doğru muhafaza koşullarında saklandığından emin olmanız gerekiyor. Süt ürünlerinin soğutucu buzdolaplarında bulunmasına; dondurul-muş halde satılan gıdaların soğuk zinciri bozulmadan korunmasına dikkat et- melisiniz. 
   Baharatların kesinlikle açık ve sıcak ortamlarda tutulmadığından, et ürünlerinin el değmeden paketlendiğinden emin olmalısınız.

• Ürünlerde yapılan kampanyalara ihtiyatla yaklaşmalı ve alışveriş yaparken önceliğinizin fiyat kalite performansı olmasına özen göstermelisiniz.  
   Sağlıklı yiyecek alışverişi yaparken mutlaka aldığınız ürünün markasına dikkat etmeli, etiketini dikkatli okumalı, bilmediğiniz içerikler varsa mutlaka araştırmalı ve içerisine katkı maddesi, boya, koruyucu bulunan yiyecekleri mümkün olduğunca tüketmemelisiniz.

• Gıdaların içeriği kadar bulundukları ambalaj da önemli. Bozulmuş, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, büyük ölçüde zarar görmüş ambalajlı gıdalar sağlık riskleri taşıyabilir. Bu nedenle kesinlikle satın alınmamalıdır. Üzerinde katkısız, koruyucusuz, BPA içermeyen şeklinde ibareler bulunan ambalajları tercih et-meniz gerekiyor. Tüm etiketleri dikkatle okumalı ve yalnızca içeriğinden emin olduğunuz ürünleri mutfağınıza sokmalısınız.
• Alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta tavsiye edilen tüketim tarihi. Özellikle paketli gıda alırken üzerinde son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi şeklinde bilgiler olduğunu göreceksiniz. Tarihi geçmiş ürün almamak için mutlaka kontrol etmek gerekiyor.

• Patates ve soğan gibi sebzeleri alırken yeşillenmemiş ve filizlenmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Yine sebze ve meyve seçerken ezik, çürük veya zarar görmüş olanları satın almamanız gerekiyor. 
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —