İncil’e göre İsa Nebi kışın doğmuş olamaz. Roma İmparatoru Augustus’un (ö. 14) emriyle İsa Nebi’nin doğmasına yakın günlerde nüfus sayımı yapılmıştır. Vatandaşların nüfus sayımı sırasında kendi şehirlerine gitmeleri gerektiği için sayımlar kış mevsiminde yapılmazdı. Bu sayım nedeniyle İsa’nın annesi ve nişanlısı Betlehem’e gitmişlerdi. Oraya vardıklarında da İsa orada doğdu (İncil, Luka 2:1-3).
Yine çobanların İsa Nebi’nin doğumu sırasında kırlarda kalıp, geceleri sürülerine nöbetleşe baktıkları da anlatılır (İncil, Luka 2:8). Bu bilgiler doğumun kış mevsimi dışında olduğunu göstermektedir. Çünkü koyun sürülerinin kışları kapalı yerlerde geçirmeleri gerekiyordu.
Kur’an’a bakıldığında da İsa Nebi’nin kışın doğmuş olamayacağı görülür.
Meryem Valide’mize doğum sırasında şöyle denilmiştir: “Bu hurma ağacını kendine doğru salla da üzerine taze olgun hurma dökülsün.” (Meryem [19] 25). Taze hurma mevsimi kışın değil, yaz ve sonbahar dönemidir.
Dolayısıyla İncil ve Kur’an’a göre İsa Nebi, günümüzde anlatıldığı gibi 24 Aralık’ta yani kışın doğmuş olamaz!
