Uzman Dr. Umut OTLU


Güneşin Zararlı Etkileri: Deri Kanserine Dikkat!


bilinmektedir. Güneşin ışınlarıyla temasın keyfi bazen sağlık risklerini göz ardı edebilir. Ancak deri kanseri, bu risklerin en önemlilerinden biridir.

 

               Deri kanseri özetle, derideki anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkar. Güneşe maruz kalma, bu süreci hızlandırabilir ve riski artırabilir. Cilt kanseri yavaş ilerler ve fark edilmesi yıllar sürer. Ancak bazen cilt kanserinin bir kaç ay içinde hızlı geliştiği durumlar olabilir.

 

               Cilt kanseri en sık olarak cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Cilt kanserinin belirtileri kanser olmayan bazı diğer cilt durumlarına benzerlik gösterir. Cildinizdeki zarar görmüş ve iyileşmemiş alanları doktorunuza göstermelisiniz.

 

               Cilt kanseri aşağıda belirtilen şekillerde görülebilir:

               •  4 hafta içinde iyileşmeyen leke ya da yara

 

               • Kaşınma, acıma, kabuk bağlama ya da kanaması 4 haftadan daha uzun süre devam eden leke ya da yara

 

               • Belirli bir nedeni olmayan ve 4 hafta içinde iyileşmeyen ülser formları ciltte bozulma alanları

 

               Herkes deri kanserine karşı risk altındadır, ancak açık tenli bireyler, sık sık güneşe maruz kalanlar ve aile geçmişinde deri kanseri olanlar daha yüksek risk altındadır.

 

               Erken tanı önemlidir; derinizdeki anormal lekeleri veya değişiklikleri kontrol ettirin. Güneşten korunma önlemleri almak, riskinizi azaltmanın en etkili yoludur. 

 

             Güneş koruyucu kullanımı,

             Gölgeli alanlarda kalmak,

             Koruyucu kıyafetler giymek,

             Güneş gözlüğü takmak gibi önlemlerle deri kanserine karşı korunabilirsiniz.

 

               Güneş yanığı cilt kanserine yakalanma riskinizi iki katına çıkarmaktadır. Şezlonglar dışarıda bronzlaşmak için güvenilir bir seçenek değildir. Özellikle en yoğun olduğu zamanlarda güneşten kaçınmak önemlidir. Saat : 11.00 ve 15.00 arasındaki zamanı gölgede geçirin.

 

               Unutmayın, sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli kontrollerle deri kanseri riskini minimize etmek mümkündür. Güneşin tadını çıkarırken, sağlığınızı da korumayı unutmayın!

YAZARLAR