Dr. Müberra DURAN


GEBELİK DÖNEMLERİ (ÜÇÜNCÜ 3 AY)


                 Gebelik, kadının son adet döneminin ilk gününden itibaren 40 haftalık bir süreçten oluşur. Gebelik üç döneme ayrılır ve bu dönemlerin her biri trimester olarak adlandırılır. 1.Trimester (ilk 13 hafta), 2. Trimester ( 14-26. haftalar arası ), 3. Trimester ( 27-40. haftalar arası )’dır.

                Üçüncü Trimester 

                Üçüncü Üç Aylık Dönem (27 - 40. Hafta)

                Gebeliğin son ve en heyecanlı dönemidir. Bu dönem bebeğin hızla büyüdüğü ve ağırlaştığı, dolayısı ile annenin daha çok zorlanmaya baş-ladığı dönemdir. Doğumun yaklaşması ile kaygı ve mutluluk duyguları artık daha yoğun hisse-dilmektedir. Bu dönem annenin duygusal ve fiziksel olarak zorlandığı bir dönemdir. Son 3 aylık dönemde; var olan şikâyetler doğum yaklaştıkça artabilir. Büyüyen bebeğin baskısıyla nefes alıp verme zorlaşabilir, bacaklarda şişlikler artabilir, hareketler kısıtlanabilir ve uykusuzluk yaşanabil-mektedir. Sırt ve karın kaslarını güçlendirecek eg-zersizler sırt, bel ve kalça ağrılarını azaltabilir. İdrar kaçırma özellikle gebeliğin son aylarında görülmektedir. Doğumdan sonra genellikle kendiliğinden düzelir. Bu dönemde bebeğin hareketlerinde bir azalma hissedildiğinde, ani ve acı veren kasılma-larda ve kanamalar olduğunda mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir. Gebeliğin son aylarında da beslenmeye dikkat etmek, vitamin almaya devam etmek, bolca su içmek, kısa yürüyüşler yapmak ve yeterince dinlenmek anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Yedinci ayda: Deri kırmızı renk görünümündedir. Fetüs, artık bu ayda gözünü açar. Akciğerlerde nefes almayı sağlayan surfaktan adındaki maddeler üretilmeye başlar. Bebek kendi çevresinde dönebilir. Tat alma duyusu oluşmuştur. Solunum hareketleri görülebilir. Bu ayda doğum gerçekleşirse bebek, yoğun bakım şartları ile yaşayabilir. Sekizinci ayda: Akciğer gelişimi hız-lanır. Normal hayata adaptasyon süreci başlar. Bebeğin en hızlı kilo aldığı devredir. Anne karnında dönme hareketleri durur, ancak el ve ayak hareketleri güçlenerek devam eder. Bu dönemde bebeğin tekme attığını anneler sık sık hissedebilir. Derinin rengi de aynı nedenle kırmızıdan açık pembeye dönüşür. 32. hafta bitiminde göz kapakları açılır. Dokuzuncu ayda: Bebeğin gelişmesi artık tamamlanmıştır, tüm organları gelişmiş ve doğum için hazırdır. Akciğerleri nefes almak için gerekli olgunluk sürecini geçirmiştir. Bebek yutkunabilir, hıçkırabilir, fırsat buldukça başparmağını emer. Kafatası kemikleri şekillenmiştir. Bu devrede önde gelen kısım baş ise doğum kanalına yerleşir. Bebek ortalama 48- 52 cm uzunluğunda, 3000– 3500 g ağırlığındadır. 40. haftada doğum gerçekleşir.                         

                Son aylarda anne-babanın birlikte, doğum ve yeni doğan bebek bakımı ile ilgili ki-   taplar okuyup doğum ve bebek bakımı ile ilgi bilgi edinmesi, evi bebeğe hazır hale getirmesi, bir hastane çantası hazırlaması gerekmektedir. Gebelik, doğum ve doğum sonrası süreçlerde aile üyeleri ve çevresi tarafından kadınlarımızın desteklenmesi çok önemlidir.               

                Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü Gebe Bilgilendirme Sınıfımız hizmetinize açılmıştır.               

                Eğitimlerimiz Ücretsizdir.

 

Yer :

Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü

Akıncılar Mah. İmam Hatip Cad.

No.: 15/1   Demirci / MANİSA

Kayıt için TEL. 0236  462 24 73

YAZARLAR