Zafer DİLŞEKER - Emekli Binbaşı


ETNOARKEOLOJİK DEĞERLER IŞIĞINDA BİR EGE YERLEŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AKDERE KIRSAL MAHALLESİ (5) / BEŞİNCİ BÖLÜM

"...Yatay ve dikey tahtaların örülmesiyle, iki duvar arasının misket tabir edilen toprak ara harcı doldurulmasıyla oluşturulan duvarlar. Akdere’de evlerin yüklü hayvanların girişine göre tasarlanıp sokağa açılan alt ahır kapısı ve üst kat yüksekliğine kadar taşla örülmüş duvarları..."


 

                MİSKETYAPIM DUVAR ÖRGÜ

                Yatay ve dikey tahtaların örülmesiyle, iki duvar arasının misket tabir edilen toprak ara harcı doldurulmasıyla oluşturulan duvarlar. Akdere’de evlerin yüklü hayvanların girişine göre tasarlanıp sokağa açılan alt ahır kapısı ve üst kat yüksekliğine kadar taşla örülmüş duvarları.

                Yükseklik ve genişlik olarak gereksinimi karşılayan  boyutlarda eve girişi kolaylaştıran hafif rampalı bir eşik.

                Akdere evleri yapım teknikleriyle ilgili geziden örnekler.

                Alt katın taş duvarla oluşumu, geniş bir giriş kapısı, üst kat «Misket» tabir edilen inşa tekniğiyle oluşturulmuş ön cephedeki duvar.

               Altta :  Yıkılmış ve terkedilmiş bir evin ön cephe duvarı. Temelden üst kata kadar taş duvar. Girişte hayvanların küfeler veya torbalarla yüklü olarak kolaylıkla girip çıkabilmesi için yüksek ve geniş bir tahta kapı. Üst katta misket örgü tekniğiyle yapılmış duvarıyla insanların oturma bölümü. Çatılar kısmi sundurmalı ve kiremit döşeli.

                Altta : Yıkılan bir evden kalan ocak başları ve duvarda nişler

               

                USTALAR:

                İnsaat ve taş ustası Hasan Korkmaz. Kaynak kişi olarak Akdere Evleri inşa teknikleriyle ilgili örnekleri açıklama gezisinde. 

 

                Kaşık yapımı ustası Necati Koç (Aynı zamanda mahalle muhtarı)

                                                        DEVAM EDECEK

YAZARLAR