Uzman Dr. Umut OTLU


DÜNYA AŞI HAFTASI


               “Bir gün birdenbire hastalandı. Kasabaya at gönderdik, doktor geldi, ‘kuşpalazı* ” dedi. 

               - Kaşağı / Ömer Seyfettin

 

               Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası’nın amacı, her yaştan insanı korumak için aşılamayı teşvik etmektir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir.

 

               Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler nedeniyle; küresel dolanımın artması, göçler, savaşlar vb. nedenlerle, aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riski yükselmektedir. 

 

               Aşılama her çocuğun hakkıdır. Yüksek aşılama oranlarına ulaşmak başta birinci basamak sağlık hizmetleri ve güçlü sağlık uygulamalarını gerektirir.

 

               Aşı Nedir? Nasıl Etki Eder?

               İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.

               

               Aşı birincil koruyucu önlemlerdendir. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

 

               Kimler Aşılanmalıdır?

               Bütün çocuklar doğar doğmaz aşılanmaya başlanmalıdır. Ancak aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle genç, yetişkin ve ileri yaş grubundaki kimseler de aşılamadan yararlanmalıdır.

 

               Riskli ülkelere seyahat edeceklerin (hac, umre vb.) ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları

yaptırması önerilmektedir.

 

               Hayatın her aşamasında aşılamanın önemi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması; her yaştan insanın korunmasını sağlamak hedeflenmelidir.

 

               Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için sağlık kuruluşlarına götürelim.

 

               Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru sağlıklı adımlar atalım.

 

               *Kuşpalazı: Difteri. Etkin aşılama ile artık gündemimizde değildir.

YAZARLAR