İlknur BURSALI


DEMİRCİ’DE ZAFERİN IŞIĞI: DEMİRCİ KURTULUŞ FESTİVALİ


 Demirci… Yalnızca bir ilçe değil, tarihin tam kalbinde duran bir direnişin, bir cesaretin, bir Akıncı ruhunun adıdır. 103 yıl önce bu topraklarda Demirci Akıncıları, özgürlüğün ilk kıvılcımını tutuşturdu. Bu kıvılcım, 26–30 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Demirci Kurtuluş Festivali ile yeniden alev aldı, zaferin ışığını göklere taşıdı.

Geçmişin Nefesi, Bugünün Coşkusu
Demirci Kurtuluş Festivali, ilk kez düzenlenmesine rağmen küçük bir ilçenin büyük bir destana nasıl ev sahipliği yapabileceğini kanıtladı. İlk akşam kahramanlık türküleriyle başlayan festival, beş gün boyunca Prestij Caddesi’ni bir şenlik alanına dönüştürdü.

Müzik öğretmenleri Mehmet Ali KAFADAR ve Onur ÇALHAN’ın seslendirdiği türküler, Demirci’nin direniş ruhunu notalara taşıdı. Ardından Şef Hayati CEZAYİRLİOĞLU yönetimindeki Demirci Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, kahramanlık ezgileriyle hemşerilerimize unutulmaz bir gece yaşattı. Demircili öğretmenler ve koro, türküleriyle festivale milli bir ruh kattı.

Gökyüzünden Selam: SOLOTÜRK
Festivalin en görkemli anı, SOLO-TÜRK’ün Demirci semalarında gerçekleştirdiği gösteriydi. Kartal kanatları tarihin derinliklerinden gelen Demirci Akıncılarına adeta nefes oldu. Gökyüzüne çizilen her iz, meydandaki binlerce yüreği gururla dol-durdu. Demirci Akıncılarının mirası, gökyü-zünde yeniden hayat buldu.

Sahnede Yıldızlar: Coşkunun Zirvesi
Festival sahnesi, her akşam farklı bir yıldızla ışıldadı.

Merve ÖZBEY, güçlü sesi ve sahne enerjisiyle gençleri coşturdu. Onun sesinden yükselen şarkılar, Demirci gecesini bir gençlik şölenine çevirdi. Meydan, telefon ışıklarıyla gökyüzündeki yıldızlara dönüştü.

Cengiz KURTOĞLU, arabesk müziğin unutulmaz ismi olarak sahneye çıktığında meydanda adeta bir sevda korosu yankılandı. Sadece Demircililer değil, çevre il ve ilçelerden gelen hayranlar da gözyaşları ve alkışlarla ona eşlik etti. O gece Demirci, tarihinin en kalabalık ve en duygu yüklü konserlerinden birini yaşadı.

Hande ÜNSAL, sahneye taşıdığı enerjisiyle gençliğin sesi oldu. Dinamik performansı ve sevilen şarkılarıyla meydanı bir dans alanına dönüştürdü. Onun ritmiyle coşan gençler, saatlerce enerjilerini kaybetmeden eğlendi.

Ece MUMAY, 30 Ağustos Zafer Bayramı gecesinde sahneye çıktığında meydanda adeta bir enerji patlaması yaşandı. Dans ekibiyle sergilediği görkemli performans, Zafer Bayramı coşku-sunu zirveye taşıdı. Onun sesi, ışık gösterileriyle birleşince, sahne bir kutlama değil; zaferin gökyüzüne yükselen haykırışı oldu.

Festival yalnızca konserlerle sınırlı değildi. Alışveriş stantları, farklı şehirlerden gelen esnafın katılımıyla Demirci’ye renk kattı; lunapark çocukların kahkahalarıyla şenlendi. İlçemiz, uzun zamandır görmediği kalabalığa kavuştu; prestij caddesi gün boyu yaşayan bir şenlik alanına dönüştü.

Zaferin İlk Adımı : 
Resmi Tören
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 103. yılı, Demirci’de coşku ve gururla kutlandı. Sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’nda çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşımız okundu.

Ata Ruhlarına Vefa
Törenlerin ardından ilçe protokolü, Demirci’nin Milli Mücadele önderlerinin kabirlerini ziyaret etti. Eski Kabristan’da yatan Beyliklerli Mehmet AĞA, Müftü İbrahim Hakkı EFENDİ, Belediye Başkanı Ethem Fehmi EFENDİ ve Serdarzade Mustafa EFENDİ dualarla anıldı. Demirci Akıncıları Derneği Başkanı Hüseyin KINCI, bu yiğitlerin fedakârlıklarını anlatarak zaferin bedelini bir kez daha hatırlattı.

Kaymakamımızdan 
Gazetemize Anlamlı Ziyaret

Kabristan ziyaretinin ardın-dan Kaymakamımız Fatih BAYRAM, 30 Ağustos 2025 Cumartesi günü öğle saatlerinde gazetemizi ziyaret etti. 
Kaymakamımız Fatih BAY-RAM Genel Müdürümüz Cengizhan ERDEM, Yazı İşleri Müdürümüz Özlem CANLI, köşe yazarı olarak şahsım İlknur BURSALI, senarist–yazar Hakan EVRENSEL, İlçe Müftüsü İbrahim SAĞLAM tarafından karşılandı.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette, ilçemizin geleceği, kültürel değerleri ve yapılacak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Bu özel buluşma, hem basınımıza hem de ilçemize verilen değerin anlamlı bir göstergesi oldu.

30 Ağustos’un Doruk Noktası:
Fener Alayı
Demirci Belediyesi önünden başlayan Fener Alayı yürüyüşü, festivalin doruk noktası oldu. Ellerinde bayraklar ve meşalelerle yürüyen herkes milli birlik ve beraberliğimizin en güçlü mesajını verdi. Sporcularımız, köylerden gelen efe ekipleri, kadınlarımız, gençlerimiz… Hep birlikte tek yürek olduk. Yürüyüş sonunda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklâl Marşımız okundu.

Demirci Belediyesi, yürüyüş öncesinde vatandaşlara bayrak hediye ederek coşkuyu daha da anlamlı hale getirdi.

Fener alayında dalgalanan bayraklar, bu toprakların asla sönmeyecek ateşi oldu.

Demirci Akıncılarına “Nefes” Demirci’ye Gurur Veren İsimler
O gün bir başka özel buluşmaya da sahne oldu. Senarist –Yazar Hakan EVRENSEL, Demirci Akıncıları Derneği’ne üye oldu. “Zafer Bayramımızın 103. yıldö-nümünde Akıncı ailesine katılmak-tan büyük gurur ve onur duyuyorum” sözleri, festivale damga vurdu. EVRENSEL, Demirci Akıncıları ile ilgili yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğini belirtti. Onun varlığı, festivalin ruhuna ayrı bir derinlik kattı. 

Ayrıca Demirci’nin unutulmaz yiğitlerinden Parti Pehlivan’ın torunu, Prof. Dr. Vedat PAZARLIOĞLU da ilçemizdeydi. Bu buluşma, Demirci tarihine gönül vermiş kuşakların buluşması olarak hafızalara kazındı.

Geleceğe Umut,
Tarihe Sadakat
Demirci’nin kalbi, bu yıl Kurtuluş Festivali’nde bambaşka çarptı. Bir yanda tarihimizin gurur timsali Demirci Akıncıları’nın mirası, diğer yanda gökyüzünde kanat çırpan SOLOTÜRK’ün çeliğe işlenmiş yiğitliği, binlerce Demircilinin gönlünde aynı anda yankılandı.

Meydanlarda yankılanan türküler, sahnede sanatçıların yükselen sesi, çocuk kahkahalarının lunaparktan gelen cıvıltısıyla birleşti; bir ilçenin tarihine, coşkusuna, geleceğine dair görkemli bir tablo çizdi. Balkonlardan, tepelerden izlenen SOLOTÜRK Demirci Akıncıları Gösteri Uçuşunun ardından dalgalanan bayraklar; zaferin 103. yılında, bu toprağın hâlâ nasıl aynı ateşle yandığını kanıtladı.

Demirci, sadece bir festival kutlamadı; geçmişin kahramanlarını selamladı, bugünün birlik ruhunu yaşadı, yarının umudunu da kendi elleriyle göğe yükseltti. Bu festival, sadece eğlencenin değil; Demirci’nin onurunun, tarihinin ve sevdasının haykırışıydı. Demirci Akıncıları’nın 103 yıllık ruhu, festival meydanında yeniden dirildi.

Demirci, bu beş günde yalnızca konserlerle eğlenmedi; tarihine sahip çıktı, coşkusunu geleceğe taşı-dı. Küçük bir ilçenin sokaklarında koca bir milletin ruhu yankılandı. Ve festivalin ardından geriye tek bir cümle kaldı:

“Demirci Akıncılarının torunları, zaferin izini bugünde de sürüyor.”

Teşekkürün En Büyüğü
Demircililere

Bu coşkuyu ilçemize kazandıran Demirci Kaymakamımız Fatih BAYRAM’a, Belediye Başkanımız Erkan KARA’ya, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı GÜL’e; 30 Ağustos konserine katkı sunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim DUTLULU’ya, Büyükşehir İlçe Koordinatörü Melih KURU’ya ve emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyoruz.

Ama en büyük teşekkür, meydanları dolduran Demircili hemşehrilerimizedir. Önümüzdeki yıl yine aynı coşkuyla buluşmak ve tarihe yeniden not düşmek dileğiyle…    Sevgiyle kalın.

 İlknur BURSALI
 Sevgi Köprüsü 
 3 Eylül 2025

YAZARLAR