Diyetisyen İsmail BAL / Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü


Daha İyi Bir Uyku İçin Nasıl Beslenmeliyiz ?


               Uyku problemi sıklıkla gözlemlediğimiz sorunlar arasındadır. Stres, insanlar arası ilişkiler

gibi faktörler bu durumu tetikleyebilir. Uyku düzeni üzerinde fazlaca etkili olduğu bilinen diğer bir konu ise beslenmedir.

 

               Beslenme tarzı, kişinin uykuya geçiş sürecini etkilediği gibi, uyku süresi ve kalitesi de gün içinde kişinin beslenmesini şekillendirir. Az uyku uyuyan ve yeterince dinlenememiş vücut ertesi gün enerji açığını kapatabilmek için basit karbonhidrat alımına yönelecektir ve bu durum uzun vadede kilo artışına da sebep olacaktır. Bu nedenle kaliteli bir uyku, iyi çalışan bir metabolizma demektir.

 

               Sağlıklı bir vücut için, 6 - 8 saat arası uyumak metabolizmayı düzenler. Uyku problemi olan, günlük 5 saatten az uyuyan bireylerde hormonal değişiklikler ve daha çok yeme isteğinin artmasına bağlı olarak daha fazla kilo problemleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Uykunun yaşamımızda önemli bir yeri olması beslenmemizi ve obeziteyi de etkiler. Ayrıca, beslenme kalitemiz, uyku kalitemizi de etkilemektedir.

 

               Kaliteli Bir Uyku İçin Beslenmemizde                                    Yapmamız Gerekenler

 

               • Kafein, nikotin ve alkol uyku probleminin yaşanmasında oldukça etkilidir. Kafein alımını uyku saatinden 5 saat önce kesmelisiniz, alkol ve sigara tüketiminin olmaması uyku problemlerinin önlenmesinde etkilidir.

 

               • Çay, kahve gibi kafein oranı yüksek içecekler yerine, akşam saatlerinde ıhlamur, adaçayı, nane, melisa, beyaz çay kafein oranı daha düşük içecekler tercih edilmelidir.

 

               • Ayrıca kakao kafein içeriği yüksek olan bir besindir. Akşam saatlerinde tüketilen çikolata uykusuzluğunuzun sebebi olabilir.

 

               • Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek beslenmek uykusuzluk sebebi olabilmektedir.

 

               • Basit karbonhidratlar (şeker, tatlı, beyaz un gibi) yerine tam tahıllı (çavdar, yulaf, bulgur gibi) karbonhidratların tüketilmesi uyku kalitenizi artırmaktadır.

               • Akşam yemeğinizi, uyku saatinizden en az 4 saat önce tüketmeniz uyku kaliteniz ve kilo kontrolünüz için oldukça önemlidir.

 

               • Uyumadan 2 saat önce yemeği durdurmanız reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının oluşmasını önler.

 

               • Akşam yemeği ile tüketilen sarımsak, mide yanması gibi şikayetler oluşturabilir. Bu durum, uyku problemiyle karşılaşmanıza neden olabilir.

 

               • Süt ve süt ürünleri, muz, yağlı tohumlar (çiğ badem, fıstık, ceviz..) gibi triptofan içeriği yüksek besinler tercih etmeniz daha rahat uyumanızı sağlar.

 

               • Gün içinde su tüketiminiz metabolizma ritminizi düzenleyecektir ve uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır.

 

               Sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü ve hastalıklarda beslenme konusunda yardım almak

istiyorsanız diyetisyene başvurabilirsiniz,

YAZARLAR