Dr. Nurullah ABALI


Allah’tan Başkasından Yardım İstemek Şirk midir?


               Bir Mü’min, insanların veya kurumların, örneğin para istemek veya ambulans çağırmak gibi, sıradan şeyler ile ilgili yardım isteyebilir. Çünkü Yüce Allah iyilik ve takvada yardımlaşmayı (“teavenu”) emretmektedir (Maide [5] 2). Yardımlaşma ile ilgili Kur’an’da şu örnekleri görebiliriz:

 

               İsa Nebi havarilerden yardım istemiş: “İsa, onların küfrünü¹ sezince: “Bana, Allah yolunda kim yardımcı olacak?” dedi. Havariler: “Biz Allah'ın yardımcılarıyız, Allah'a iman ettik, bizim Müslümanlığımıza şahit ol.” dediler.” (Al-i İmran [3] 52). Yine Süleyman Nebi yanındakilerden (Neml [27] 38), insanlar Zülkarneyn’den Zülkarneyn de insanlardan yardım istemiştir (Kehf [18] 94-96). Zaten Yüce Allah, yardım edenlerin en hayırlısıdır (“hayrun-nasirin:” Al-i İmran [3] 150).

               Fakat Allah’a has, ona özgü olan şeyleri başkalarından istemek şirktir:

 

               Sıratı müstakim yani dosdoğru yolu göstermek (Fatiha [1] 6; Leyl [92] 12), sabr-ı cemil ve salât (Araf [7] 126, 128; Bakara 45, 153, 250; Enfal [8] 62; Yusuf [12] 18), menasik (kulluk etme yöntemleri: Bakara [2] 127-129), Allah’tan başkasının gücünün yetmeyeceği şeyler (meleklerle yardım: Enfal [8] 9) veya ölülerden yardım istemek (Ahkaf [46] 5).

 

               Dolayısıyla şirk kapsamında olan yardım isteme sıradan şeyler ile ilgili değil, Allah’a özgü ve din ile ilgili olan şeylerdir.

YAZARLAR